Naszymi gośćmi byli Pani Aneta Wychorska - naturopata, neurorefleksolog, zielarz, właścicielka Manufaktury Olejarnia Uzdrowisko, oraz Pan Łukasz Ogonowski - piekarz, właściciel Piekarnia-Cukiernia RYNEK w Kuźni Raciborskiej. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się o ważnej roli tłuszczów w diecie i o zdrowotnych właściwościach olejów zimnotłoczonych. Mieli również okazję skosztować tych mniej popularnych, jak np. olej makowy, krokoszowy, rydzowy czy olej z ogórecznika.
W kolejnej części spotkania poznaliśmy cały proces domowego wyrobu chleba na zakwasie i wspólnie przygotowaliśmy i upiekliśmy chleb żytni. Uczestnikom zostały przedstawione różne rodzaje mąk i pieczywa, omówiono różnice pomiędzy pieczywem przemysłowym (z marketów), a tym tradycyjnym. Spotkanie zakończyło się degustacją rzemieślniczych chlebów z piekarni Rynek, wśród których znalazły się takie perełki jak chleb orkiszowy IG, czy chleb z pradawnej odmiany pszenicy Pur Pur.
Serdeczne podziękowanie dla naszych prelegentów, którzy podzielili się z nami swoją ogromną wiedzą i pasją, i zaszczepili wśród uczestników ziarenko świadomości o zdrowym odżywianiu oraz wadze naszych codziennych zachowań i wyborów konsumenckich.
Warsztaty zrealizowane w ramach projektu "Babska sprawa na polsko-czeskim pograniczu", który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach programu Interreg Czechy - Polska w okresie 2021 - 2027.
Serdeczne podziękowanie dla naszych prelegentów, którzy podzielili się z nami swoją ogromną wiedzą i pasją, i zaszczepili wśród uczestników ziarenko świadomości o zdrowym odżywianiu oraz wadze naszych codziennych zachowań i wyborów konsumenckich.
Warsztaty zrealizowane w ramach projektu "Babska sprawa na polsko-czeskim pograniczu", który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach programu Interreg Czechy - Polska w okresie 2021 - 2027.