poniedziałek, 3 lutego 2025

WARSZTATY KUCHNI POLSKO - MORAWSKIEJ W RAMACH PROJEKTU BABSKA SPRAWA NA POGRANICZU POLSKO - CZESKIM

Za nami kolejne warsztaty w ramach projektu BABSKA SPRAWA NA POGRANICZU POLSKO-CZESKIM. 2 lutego, 20 uczestniczek spotkało się na warsztatach kulinarnych. Tematem warsztatów była kuchnia polsko-morawska. Warsztaty poprowadził Daniel Jakubiec, uznany szef kuchni, który ma wielkie umiejętności łączenia lokalnych składników z innowacyjnymi technikami, co czyni każde danie wyjątkowym. Podczas warsztatów uczestniczki miały możliwość nauczenia się przygotowywania klasycznych potraw, takich jak pierogi morawskie, zupa chrzanowa, kaczka, pesto i sałatka z buraków, znakomite sosy czy bardzo prosty, ale smakowity deser z jabłek. 
Warsztaty odbyły się w przyjaznej polsko-czeskiej atmosferze, gdzie każda uczestniczka była bardzo zaangażowana, zadawała pytania i dzieliła się swoimi pomysłami. To była idealna okazja, aby poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i zanurzyć się w świecie pełnym smaków i aromatów, które łączą dwa sąsiednie regiony.

Warsztaty realizowane w ramach projektu "Babska sprawa na polsko-czeskim pograniczu", który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach programu Interreg Czechy - Polska w okresie 2021 - 2027.


















































WYCIECZKA DO BIELSKA - BIAŁEJ W RAMACH AKCJI ZIMA

 19 lutego wyruszyliśmy na wycieczkę do Bielska Białej. W ramach „Akcji Zima" odwiedziliśmy Teatr Banialuka, gdzie obejrzeliśmy spektak...