Za nami kolejne spotkanie w ramach projektu "Przy wspólnym stole-poznaj zwyczaje, poznaj tradycje". Podczas sobotnich warsztatów w GCK w Nędzy poznaliśmy sposoby ubijania masła oraz wytwarzania sera korycińskiego, który jest odmianą sera podpuszczkowego produkowanego z niepasteryzowanego mleka. Spotkanie poprowadził pan Romuald Pala – mieszkaniec Ciechowic, serowar od 6 lat, pasjonat, który ceni sobie żywność produkowaną we własnym zakresie. Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie warsztatów pozwolą na produkcję serów i masła w domowym zaciszu bez wszechobecnej chemii w postaci konserwantów i ulepszaczy. A takie produkty zrobione w domu są zdrowe, niepowtarzalne, pachnące i … nasze
Serdeczne podziękowania dla pana Romualda, pani Edycie oraz wytrwałych i zdolnych uczestników warsztatów, za ciepłą atmosferę, interesujące rozmowy i wspólnie spędzony czas przy pracy.
Projekt realizowany przez Uniwersytet Trzeciego Wieku w Nędzy przy wsparciu Gminnego Centrum Kultury w Nędzy.
Dofinansowano ze środków programu Działaj Lokalnie.