Gminne Centrum Kultury w Nędzy zaprasza
do udziału w projekcie
Akademia EKO-idei

Harmonogram projektu
13.07.2013 sobota
Godz. 16.00 "O
przemysłowych i ekologicznych metodach produkcji żywności, ich wpływie na
środowisko i zdrowie konsumentów" – wykład - Piotr Dominiak
Współczesne przemysłowe
metody produkcji rolnej i wynikające z tego zagrożenia ekologiczne, wpływ
rolnictwa przemysłowego na zdrowie konsumentów, dodatki chemiczne do żywności
przemysłowej, zasady funkcjonowania rolnictwa ekologicznego, pozytywny wpływ
produktów rolnictwa ekologicznego na zdrowie konsumentów oraz funkcjonowanie
obszarów wiejskich.
Piotr Dominiak - certyfikowany trener Edukacji
Ekologicznej, członek Ośrodka Działań Ekologicznych "Źródła" w Łodzi,
doradca ds. obszarów wiejskich w Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych CRIS
w Rybniku, animator społeczny i koordynator licznych projektów społecznych
i kulturalnych. Specjalizuje się w tematyce rolnictwa przemysłowego,
energetyki odnawialnej i konwencjonalnej oraz globalnych zagrożeń i zależności
ekologicznych i społeczno-ekonomicznych.
Dzisiejsze metody hodowli oraz produkcji rolnej są odpowiedzią
na wielkość konsumpcji i sprzedaży tzw. fast foodów, która obejmuje coraz
szerszy zasięg od lat 50. Zysk zaczął liczyć się dużo bardziej od zdrowia
konsumentów, pracujących przy taśmach ludzi, a także humanitarnych sposobów
zabijania zwierząt. Film dokumentalny "Korporacyjna
żywność"
bez ogródek ukazuje przekleństwo dzisiejszego świata, w którym konsumpcja jest
najważniejsza i nic poza nią nie ma znaczenia.
27.07.2013 sobota
godz. 16.00 "Tradycyjny sad - źródło bioróżnorodności " - wykład i warsztaty - Katarzyna Krakowska
Katarzyna Krakowska - geograf z wykształcenia, z zamiłowania przyrodnik,
fotograf, podróżnik. Od lat związana zawodowa z Parkiem Krajobrazowym
Wzniesień Łódzkich. Instruktor Ochrony Przyrody PTTK, Instruktor Krajoznawstwa
PTTK, członek ODE Źródła. Autor wielu publikacji z dziedziny ochrony przyrody,
georóżnorodności i krajoznawstwa. Ekspert w lokalnych, regionalnych i krajowych
programach przyrodniczych. Organizator szkoleń m.in. nt. ochrony tradycyjnych sadów.
3.08.2013 sobota
Godz. 10.00-16.00 „Wstęp do
Permakultury” - PERMAculture CHALLENGE 2013 – DESIGNING for ABUNDANCE –
warsztaty z Łukaszem Nowackim

7.09.2013 sobota
Godz. 16.00 "Zdorwie na talerzu" - warsztaty gotowania – Weronika Piasecka
Warsztat
pozwoli
uczestnikom nabyć praktyczne umiejętności z zakresu przygotowywania
posiłków w oparciu o kuchnię makrobiotyczną i pięciu
przemian, wykorzystania ziół przyprawowych w kuchni, przygotowania
zakwasu chlebowego i upieczenia chleba wieloziarnistego. Te kilka godzin
wspólnej warsztatowej pracy, zakończy się mini ucztą, na którą
złożą się ugotowane specjały. Główne miejsce na stole zajmie świeży,
pachnący,
gorący chleb.

21.09.2013 sobota
Godz. 16.00 „Gotowanie według pięciu przemian i zasad
makrobiotyki” – wykład
i warsztaty kulinarne z Tadeuszem Bylicą.

Tadeusz Bylica: ekspert rolnictwa ekologicznego,
doświadczony terapeuta, dietetyk i psycholog, bioterapeuta, konsultant
terapii holistycznej. Ekspert d.s. żywienia Stowarzyszenia Ekoland, vice Prezes
Fundacji w Służbie Życia.
29.09 2013 (niedziela) - FINAŁ PROJEKTU
Godz. 10.00 Jarmark
produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych – plac targowy w Nędzy
Wystawcami będą mieszkańcy Gminy Nędza
oraz zaproszeni przedstawiciele gospodarstw ekologicznych i sklepów ze
zdrową żywnością. W sprzedaży m.in. miody, jaja kur zielononóżek, chleby,
domowe ciasta, przetwory owocowo-warzywne.
Miejsce warsztatów: GCK w
Nędzy, ul. Strażacka 2
Udział w warsztatach jest
bezpłatny. Zapisy i informacje pod nr tel.: 506141501.
Liczba miejsc ograniczona.
Projekt dofinansowano ze środków Programu "Działaj Lokalnie VIII" Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodka Działaj Lokalnie w Rybniku.