poniedziałek, 16 września 2013

„Gotowanie według pięciu przemian i zasad makrobiotyki” – wykład i warsztaty kulinarne z Tadeuszem Bylicą


W najbliższą sobotę 21.09.2013 o godz. 16.00 zapraszamy do Gminnego Centrum Kultury w Nędzy na kolejne spotkanie w ramach projektu "Akademia EKO-idei". Warsztaty poświęcone będą technice gotowania według zasad makrobiotyki i pięciu przemian. Oprócz części teoretycznej, czeka nas wspólne gotowanie pełnowartościowego obiadu zgodnie z zasadami makrobiotyki.  


Warsztat pozwoli uczestnikom zdobyć szeroką wiedzę na temat teorii i zasad gotowania według pięciu elementów z  uwzględnieniem równowagi Yin/Yang. Przybliżona zostanie również filozofia makrobiotyki. Omówione będą: zasady doboru żywności - standardowa dieta Makrobiotyczna, indywidualne podejście do diety (grupa krwi, konstytucja), żywienie w  chorobach cywilizacyjnych,  działanie żywności w  sferze psychiczno-duchowej. Warsztat zakończy się praktyką gotowania makrobiotycznego, podczas której uczestnicy wspólnie przygotują danie obiadowe.

 
 

Tadeusz Bylica: 
ekspert rolnictwa ekologicznego, doświadczony terapeuta, dietetyk i  psycholog, bioterapeuta, konsultant terapii holistycznej. Ekspert d.s. żywienia Stowarzyszenia Ekoland, vice Prezes Fundacji w  Służbie Życia. Na terenie Fundacji prowadzi warsztaty i obozy tak dla ludności lokalnej jak i dla przybywających do siedziby Fundacji - Tęczowej Doliny, ludzi z całego kraju. Posiadając wiedzę i praktykę w zakresie zdrowia i profilaktyki prowadzi zajęcia grupowe oparte o ćwiczenia zdrowotne, hydroterapię i prawidłowe żywienie.

Zapisy i informacje: 506141501, 324104770, e-mail: centrum.nedza@gmail.com.

Projekt dofinansowano ze środków Programu "Działaj Lokalnie VIII" Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodka Działaj Lokalnie w Rybniku. 

XIV Powiatowy Festiwal Twórczości Artystycznej 2024

GCK w Nędzy zaprasza do udziału w 𝗸𝗼𝗻𝗸𝘂𝗿𝘀𝗶𝗲 𝗽𝗹𝗮𝘀𝘁𝘆𝗰𝘇𝗻𝘆𝗺 pt. "Dżungla" w ramach XIV Powiatowego Festiwalu Twórc...