W najbliższą sobotę 21.09.2013 o godz. 16.00 zapraszamy do Gminnego
Centrum Kultury w Nędzy na kolejne spotkanie w ramach projektu "Akademia
EKO-idei". Warsztaty poświęcone będą technice gotowania według zasad
makrobiotyki i pięciu przemian. Oprócz części teoretycznej, czeka nas wspólne
gotowanie pełnowartościowego obiadu zgodnie z zasadami makrobiotyki.
Warsztat pozwoli uczestnikom zdobyć szeroką wiedzę na temat teorii i zasad gotowania według pięciu elementów
z uwzględnieniem równowagi Yin/Yang. Przybliżona zostanie również filozofia
makrobiotyki. Omówione będą: zasady doboru żywności - standardowa dieta Makrobiotyczna,
indywidualne podejście do diety (grupa krwi, konstytucja), żywienie
w chorobach cywilizacyjnych, działanie żywności
w sferze psychiczno-duchowej. Warsztat zakończy się praktyką gotowania makrobiotycznego, podczas
której uczestnicy wspólnie przygotują danie obiadowe.
Tadeusz Bylica:
ekspert rolnictwa ekologicznego, doświadczony terapeuta,
dietetyk i psycholog, bioterapeuta, konsultant terapii holistycznej.
Ekspert d.s. żywienia Stowarzyszenia Ekoland, vice Prezes Fundacji
w Służbie Życia. Na terenie Fundacji prowadzi warsztaty i obozy tak dla ludności lokalnej jak i dla przybywających do siedziby Fundacji - Tęczowej Doliny,
ludzi z całego kraju. Posiadając wiedzę i praktykę w zakresie zdrowia i
profilaktyki prowadzi zajęcia grupowe oparte o ćwiczenia zdrowotne,
hydroterapię i prawidłowe żywienie.
Zapisy i informacje: 506141501, 324104770, e-mail: centrum.nedza@gmail.com.
Projekt dofinansowano ze środków Programu "Działaj Lokalnie VIII" Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodka Działaj Lokalnie w Rybniku.