W najbliższą sobotę 7 września o godzinie 16.00 w GCK w Nędzy odbędzie się kolejne spotkanie w ramach projektu "Akademia EKO-idei". Tym razem będą to warsztaty kulinarne - poznamy tajniki przygotowywania posiłków w taki sposób, aby dawały nam energię, zdrowie, a przede wszystkim były smaczne i wyjątkowe. Upieczemy również wspólnie tradycyjny chleb na zakwasie.
Warsztat
"Zdrowie na talerzu" pozwoli
uczestnikom nabyć praktyczne umiejętności z zakresu przygotowywania
posiłków w oparciu o kuchnię makrobiotyczną i pięciu
przemian, wykorzystania ziół przyprawowych w kuchni, przygotowania
zakwasu chlebowego i upieczenia chleba wieloziarnistego. Te kilka godzin
wspólnej warsztatowej pracy, zakończy się mini ucztą, na którą
złożą się ugotowane specjały. Główne miejsce na stole zajmie świeży,
pachnący,
gorący chleb.
Weronika Piasecka – założycielka pierwszego w Raciborzu
sklepu ze zdrową żywnością i ziołami. Jej pasje, to gotowanie i odżywianie
według pięciu przemian, zbieranie ziół i uprawa ogrodu. Od ponad
dwudziestu lat twórczo eksperymentuje w kuchni, bazując na makrobiotyce i
pięciu elementach TMC. Lubi gotować z przyjaciółmi i dla przyjaciół.
Dzieląc się swymi kulinarnymi doświadczeniami, udało jej się przekonać
wiele osób do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych. Piecze chleby na
zakwasie, których receptury sama opracowała.
Zapisy i informacje: 506141501, 324104770.
Projekt
dofinansowano ze środków Programu "Działaj Lokalnie VIII"
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię
Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodka Działaj Lokalnie w Rybniku.