wtorek, 3 września 2013

"Zdrowie na talerzu" - czyli warsztaty świadomego gotowania

 
W najbliższą sobotę 7  września o godzinie 16.00 w GCK w Nędzy odbędzie się kolejne spotkanie w ramach projektu "Akademia EKO-idei". Tym razem będą to warsztaty kulinarne - poznamy tajniki przygotowywania posiłków w taki sposób, aby dawały nam energię, zdrowie, a przede wszystkim były smaczne i wyjątkowe. Upieczemy również wspólnie tradycyjny chleb na zakwasie.   

Warsztat "Zdrowie na talerzu" pozwoli uczestnikom nabyć praktyczne umiejętności z zakresu przygotowywania posiłków w oparciu o kuchnię makrobiotyczną i pięciu przemian, wykorzystania ziół przyprawowych w kuchni, przygotowania zakwasu chlebowego i upieczenia chleba wieloziarnistego. Te kilka godzin wspólnej warsztatowej pracy, zakończy się mini ucztą, na którą złożą się ugotowane specjały. Główne miejsce na stole zajmie świeży, pachnący, gorący chleb.
 
Weronika Piasecka – założycielka pierwszego w Raciborzu sklepu ze zdrową żywnością i ziołami. Jej pasje, to gotowanie i odżywianie według pięciu przemian, zbieranie ziół i uprawa ogrodu. Od ponad dwudziestu lat  twórczo eksperymentuje w kuchni, bazując na makrobiotyce i pięciu elementach TMC. Lubi gotować z przyjaciółmi i dla przyjaciół.  Dzieląc się swymi kulinarnymi doświadczeniami, udało jej się przekonać wiele osób do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych. Piecze chleby na zakwasie, których receptury sama opracowała.
 
Zapisy i informacje: 506141501, 324104770.
Projekt dofinansowano ze środków Programu "Działaj Lokalnie VIII" Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodka Działaj Lokalnie w Rybniku. 
 

XIV Powiatowy Festiwal Twórczości Artystycznej 2024

GCK w Nędzy zaprasza do udziału w 𝗸𝗼𝗻𝗸𝘂𝗿𝘀𝗶𝗲 𝗽𝗹𝗮𝘀𝘁𝘆𝗰𝘇𝗻𝘆𝗺 pt. "Dżungla" w ramach XIV Powiatowego Festiwalu Twórc...