Jest to praca, która przed świętami przynosi nam wielką radość, jest niezmiernie twórcza i integrująca. Własnoręcznie zrobione i ładnie udekorowane to piękne i oryginalne ozdoby choinkowe, świetnie nadają się również na drobne upominki.
Zapraszamy dorosłych i dzieci powyżej 12 lat. Prosimy przynieść ze sobą wałek i ulubione foremki.
Warsztaty poprowadzi Joanna Kazubska.
Koszt warsztatu: 10 zł
Warsztaty odbędą się 15 grudnia 2018 r (godz.10.00 – 12.00) w GCK, ul. Strażacka 10
Ilość miejsc ograniczona – zgłoszenia przyjmujemy
do 12 grudnia pod nr tel. 506 141 501 i 32 410 47 70.
Choć pierniki
uważane są za polski przysmak, tak naprawdę pochodzą z okolic dzisiejszej
Holandii, a sama tradycja ich wypiekania kultywowana jest w różnych częściach Europy. Są oczywiście
niezwykle popularne w Niemczech, które słyną z miłości do tych słodkich,
zniewalających w smaku specjałów, jednak pierniki - w
różnych postaciach - pojawiają się także na stołach innych mieszkańców Starego
Kontynentu. Francuzi zajadają się pikantnym chlebem miodowym, znanym jako pain
d'épices, w Szwajcarii królują lukrowane pierniczki z Bazylei, w krajach
północy zaś - cieniutkie piernikowe ciasteczka w kształcie zwierząt i
serduszek. Prawdopodobnie najlepiej rozpoznawalnymi piernikami XXI wieku,
dzięki kulturze masowej, są brytyjskie ludki, zdobione różnymi polewami.