Feeria smaków, zapachów, nowych doznań i inspiracji...
W sobotę w GCK odbyły się warsztaty kulinarne z Danielem Jakubcem, podczas których uczestniczki poznały sposoby przyrządzania potraw z zastosowaniem nowoczesnych technik, takich jak: sous vide, marynowanie w próżni, marynowanie metodą infuzji z wykorzystaniem syfonu ISI, żelowanie, czy zagęszczanie metodami wykorzystywanymi w kuchni molekularnej. Wszystkie te techniki, jak mieliśmy okazję przekonać się na warsztatach, nie tylko przyspieszają sam proces przygotowania potrawy, ale też nadają składnikom niezwykłej konsystencji i lekkości.
Podczas spotkania przyrządziliśmy m.in.: carpaccio z marynowanego buraka z serem pleśniowym, karmelizowanymi orzechami i miodowym winegret; krem z spalonych pomidorów z mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą; polędwiczki wieprzowe nadziewane borowikami, kaczkę gotowaną techniką sous vide, puree z dyni z bryndzą oraz puree z batatów, sos pieprzowy, chipsy z topinamburu, ziemię z czarnych oliwek, a na deser doskonały Crème brûlée.
Zapraszamy do fotorelacji .
Daniel Jakubiec - z gastronomią związany od 25 lat, posiada tytuł mistrza w zawodzie i jest również nauczycielem tego zawodu. przez wiele lat piastował stanowisko szefa kuchni. Jako juror oceniał prace kucharzy w wielu ogólnopolskich konkursach. Tworzy kartę menu oraz dokumentację techniczną dla nowo powstającej sieci pubów browaru PINTA. Od 8 lat jest trenerem w Kulinarna Szkoła by Daniel Jakubiec.