"Babska sprawa na polsko-czeskim pograniczu".
23 kwietnia, w środę w godzinach od 16:00 do 20:00, w Gminnym Centrum Kultury w Nędzy przy ul. Strażackiej 2, odbędą się warsztaty poświęcone olejom i pieczeniu chleba.
Podczas pierwszej części spotkania zostaną poruszone następujące zagadnienia:
- tłuszcze jako składniki pokarmowe w diecie, wspierające nasze zdrowie
- tłuszcze zdrowe i zaburzające pracę układu pokarmowego
- na jakich tłuszczach smażyć i dlaczego to jest ważne
- czym różnią się oleje zimnotłoczone od zwykłych olejów ze sklepu
- co wspierają w organizmie człowieka oleje zimnotłoczone?
- pokazanie procesu tłoczenia w prezentacji i opowiedzenie o procesie tłoczenia, sedymentacji i przechowywaniu
- degustacja 5 rodzajów olejów.
Warsztaty poprowadzi Aneta Wychorska - naturopata, neurorefleksolog, zielarz, Nauczyciel Medytacji Mindfulness, Terapeuta diagnozujący wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, Facylitator Biologii Totalnej Recall Healing.
Po wykładzie będzie możliwość zakupienia olejów z Manufaktury Olejarna Uzdrowisko.
W części poświęconej pieczeniu chleba, uczestnicy wysłuchają wykładu o całym procesie przygotowania chleba "od ziarenka", zostaną omówione różne rodzaje i typy mąk oraz różne rodzaje chleba, będzie także mowa o naturalnym zakwasie i o tym, jak go pielęgnować. Wspólnie wyrobimy i upieczemy chleb żytni na zakwasie, a każdy z uczestników dostanie porcję zakwasu do domu
.
Warsztaty chlebowe poprowadzi Pan Łukasz Ogonowski, pasjonat piekarnictwa, pracujący w zawodzie piekarza od 12 lat.
Liczba miejsc ograniczona! Zapisy pod numerem: 506141501.
Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Warsztaty realizowane są w ramach projektu "Babska sprawa na polsko-czeskim pograniczu", który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach programu Interreg Czechy - Polska w okresie 2021 - 2027
W części poświęconej pieczeniu chleba, uczestnicy wysłuchają wykładu o całym procesie przygotowania chleba "od ziarenka", zostaną omówione różne rodzaje i typy mąk oraz różne rodzaje chleba, będzie także mowa o naturalnym zakwasie i o tym, jak go pielęgnować. Wspólnie wyrobimy i upieczemy chleb żytni na zakwasie, a każdy z uczestników dostanie porcję zakwasu do domu

Warsztaty chlebowe poprowadzi Pan Łukasz Ogonowski, pasjonat piekarnictwa, pracujący w zawodzie piekarza od 12 lat.
Liczba miejsc ograniczona! Zapisy pod numerem: 506141501.
Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Warsztaty realizowane są w ramach projektu "Babska sprawa na polsko-czeskim pograniczu", który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach programu Interreg Czechy - Polska w okresie 2021 - 2027