poniedziałek, 31 października 2022

WARSZTATY KUCHNI ŚLĄSKIEJ

 W minioną sobotę w ramach projektu „Przy wspólnym Stole – poznaj zwyczaje poznaj tradycje” odbyły się warsztaty Kuchni Śląskiej przeprowadzone przez słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego wieku w Nędzy. Dania regionalnej kuchni śląskiej skrywają szereg tajemnych receptur, które sprawiają, że są one niezwykle smakowite, a przede wszystkim sycące. Mówi się, że Śląsk jest nie tylko kopalnią węgla kamiennego, ale także kopalnią wyśmienitych potraw. Na naszych warsztatach wspólnie przygotowaliśmy kilka potraw z naszej bogatej tradycji kulinarnej. Zrobiliśmy rosół, zupę z dyni, swojski makaron, kluski śląskie i czarne kluski, sos pieczeniowy, pieczarkowy i warzywny oraz spajzę. Nie od dziś wiadomo, że kuchnia jest miejscem, gdzie przenosi się spotkanie towarzyskie, bo tam tworzy się atmosfera, tam odbywają się najlepsze rozmowy i snuje się opowieści - tak było i tym razem - w naszej kuchni było bardzo tłoczno, a zarazem niezwykle sympatycznie i prawdziwie rodzinnie. Całości dopełnił wspólny posiłek – rodzinna atmosfera, miła luźna rozmowa i żarty – dały nam poczucie bliskości, wspólnoty i bezpieczeństwa.

Projekt w ramach programu „Działaj lokalnie”






























FLAMENCO I TAŃCE BAŁKAŃSKIE W RAMACH PROJEKTU BABSKA SPRAWA NA POGRANICZU POLSKO-CZESKIM

Za nami piękne i inspirujące warsztaty tańca flamenco, które poprowadziła dla nas Viola Bednarczyk instruktorka z La Pasión Szkoła Tańca Fla...