Kochani, zapraszamy w sobotę 14 listopada o godz. 17.00 do udziału w warsztatach kulinarnych z Remigiuszem Rączką! Transmisja na żywo ze spotkania w Górkach Śląskich dostępna będzie na naszym facebooku. Przyłączcie się, zadawajcie pytania, gotujcie z nami. Do miłego zobaczenia!
Podczas spotkania, sięgniemy do tradycyjnych, lecz zapomnianych już
receptur kuchni śląskiej. Wykorzystamy sezonowe warzywa, zdrowe
kiszonki, a na koniec osłodzimy wszystko fantastycznym śląskim deserem.
Warsztaty realizowane są w ramach lokalnej inicjatywy stowarzyszenia Aktywne Górczanki pt. "Tutaj i na krańcach świata - poznaj zwyczaje, poznaj kulturę", która została zgłoszona do projektu "Przystanek Kulturalny Nędza". Przypomnijmy, że projekt Gminnego Centrum Kultury w Nędzy uzyskał dofinansowanie ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu "Dom Kultury + Inicjatywy Lokalne 2020."
Remigiusz Rączka
Urodzony w Wodzisławiu Śląskim, w tradycyjnej śląskiej rodzinie. Prywatnie mąż i ojciec, a zawodowo kucharz i miłośnik kuchni śląskiej. Od 2008 roku prowadzi programy kulinarne, m.in. „Rączka gotuje” emitowany na TVP Katowice. W 2015 roku wydał swoją pierwszą książkę: Rączka gotuje na beztydziyń i świynta. Wiosną 2016 ukazała się jej druga część. Przez wiele lat prowadził audycje radiowe głównie w Radio Katowice i Radio Silesia. W 2019 roku rozpoczął również autorski projekt w TVP 1 ‒ „Klasztorne Smaki według Remigiusza Rączki”.
Urodzony w Wodzisławiu Śląskim, w tradycyjnej śląskiej rodzinie. Prywatnie mąż i ojciec, a zawodowo kucharz i miłośnik kuchni śląskiej. Od 2008 roku prowadzi programy kulinarne, m.in. „Rączka gotuje” emitowany na TVP Katowice. W 2015 roku wydał swoją pierwszą książkę: Rączka gotuje na beztydziyń i świynta. Wiosną 2016 ukazała się jej druga część. Przez wiele lat prowadził audycje radiowe głównie w Radio Katowice i Radio Silesia. W 2019 roku rozpoczął również autorski projekt w TVP 1 ‒ „Klasztorne Smaki według Remigiusza Rączki”.