W ubiegłą sobotę, 14 listopada w Górkach Śląskich zawitał dobrze znany wszystkim śląski kucharz- Remigiusz Rączka. Warsztaty kuchni regionalnej, które z założenia miały odbyć się z udziałem mieszkańców gminy, tym razem odbyły się w formie on-line za pośrednictwem Facebooka Gminnego Centrum Kultury w Nędzy.
Nasz gość, podczas transmisji na żywo, przybliżył widzom zapomniane już nieco, proste, ale bardzo smaczne przepisy kuchni śląskiej. W kameralnym składzie, razem z trójką asystujących mu mieszkańców Górek Śląskich, przyrządzono hekele, czyli śląską sałatkę śledziową, zupę żur bez żuru z kwaski z kiszonej kapusty, a na deser wyśmienite kołoczki drożdżowe a la półfrancuskie z przepisu mającego już ponad sto lat.
Nagranie z warsztatów dostępne jest na Facebooku GCK w Nędzy.
Przedsięwzięcie odbyło się w
ramach lokalnej inicjatywy stowarzyszenia Aktywne Górczanki „Tutaj i na
krańcach świata – poznaj zwyczaje poznaj kulturę” zgłoszonej do projektu
„Przystanek kulturalny Nędza” Gminnego Centrum Kultury w Nędzy.
Jednym z ważniejszych założeń projektu, jest umożliwienie mieszkańcom gminy dostępu do kultury w sołectwach, gdzie dotychczas ten dostęp był ograniczony i utrudniony, a także aktywizacja tych mieszkańców i grup społecznych, które dotychczas nie angażowały się w życie kulturalne gminy. Większość z realizowanych inicjatyw odbywa się poza główną siedzibą GCK w Nędzy, m.in.: w Zawadzie Książęcej, Łęgu, Ciechowicach oraz w Górkach Śląskich. Warto dodać, że realizacja filmowa sobotnich warsztatów, jest również dziełem dwóch mieszkańców Górek Śląskich.
Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum kultury w ramach programu „Dom Kultury + Inicjatywy Lokalne 2020”